Help ons helpen

Wilt u helpen om dieren te redden? Doneer dan aan de dierenambulance.

DONEREN

ALTIJD BEREIKBAAR

Direct een dierenambulance nodig?

Onze landelijke meldkamer is 24 uur per dag bemand!

 Bel 0900-0245!

Dierenweetjes inleiding

Op de Dierenambulance komen we helaas al te vaak situaties tegen waarin een dier nodeloos gewond of overleden is. De oude kreet van voorkomen is beter dan genezen is ook hier heel toepasselijk. Hier volgen een aantal eenvoudige tips die het leven van uw dier zouden kunnen redden.

Voorkom een maagkanteling (maagtorsie) bij uw hond
Laat uw hond voor het eten uit of zorg ervoor dat er anderhalf uur tussen de maaltijd en het spelen/uitlaten ligt.
Geef meerdere keren per dag een kleine maal- tijd, i.p.v. een grote hoeveelheid in een keer
Zet het voedsel op een verhoging, zodat de hond zo weinig mogelijk lucht naar binnen krijgt.
Houd honden altijd aan de lijn, vooral in de buurt van het verkeer!
Onze ervaring is dat vrijwel alle honden die aangereden worden niet aangelijnd waren. Ook automatisch oprolbare uitlooplijnen kunnen levensgevaar- lijk zijn, als u niet weet waar de ‘rem’ zit.

Pas op met kantelramen
Talloze katten zijn hier dodelijke slachtoffers van. Ze komen klem te zitten en stikken. Als een kantelraam moet openstaan, doe er dan ter bescherming van uw kat een kussen of iets dergelijks (sok gevuld met zand) tussen, waar de kat zijn nagels in kan slaan.

Voorkom zonnesteek
Laat uw hond niet alleen, zonder water en frisse lucht, in een gesloten auto op een warme zomerse dag. Binnen zeer korte tijd kan er een oventemperatuur ontstaan.

Zorg ervoor dat uw dier de juiste voeding krijgt
In commerciële voeders zit alles wat het dier nodig heeft. Het geven van tafelresten of snoepjes is wel gezellig, maar niet goed voor het dier. Vooral chocolade is uiterst ongeschikt (en soms zelfs gevaarlijk!) voor kleine huisdieren. Overgewicht bij kleine huisdieren kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, zoals suikerziekte.

Kattenbandjes
Als u uw kat een bandje omdoet, zorg er dan voor dat u een exemplaar koopt dat gemakkelijk open- gaat als de kat ermee ergens aan vast zit. Zelfs hun eigen poten kunnen in banden vast komen te zitten met alle gevolgen van dien.

Elektriciteitskabels en knaagdieren gaan niet goed samen
Houd uw dier in de gaten als hij los in de kamer mag lopen! Dit geldt ook voor jonge honden en katten. Ook brandende kaar- sen kunnen gevaarlijk zijn voor uw huisdier.

Pas op met giftige stoffen, inclusief kamer- en tuinplanten!
Schaf een gif wijzer aan bij de apotheek. Hierop staan ook tips voor eerste hulp bij vergiftiging, bijvoorbeeld wel/niet laten braken, etc.

Laat uw dier castreren of steriliseren
Lever geen bijdrage aan het huidige overschot van (ongewenste) kleine huisdieren.

Tenslotte
Laat uw dier chippen. Mocht het dier weglopen, dan kunt u als eigenaar gemakkelijk worden getraceerd. Vooral katten raken penningen en kokertjes vaak kwijt. Eventueel schrijft u uw adres en telefoonnummer op de binnenkant van een (veilige) vlooienband.

STEUN DE DIERENAMBULANCE

Zonder uw hulp is de dierenambulance niet in staat om dieren in nood te redden!

STEUN ONS