Rotterdam, januari 2019 – Achtduizend Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven kunnen voor het eerst met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. In één jaar is hier al ruim driehonderd keer gebruik van gemaakt. Het hebben van een huisdier heeft, zo blijkt uit onderzoek, een positief effect op het geluksgevoel en de maatschappelijke participatie van ouderen.

De gemeente Rotterdam is begin dit jaar een samenwerking aangegaan met de grootste keten van dierenspeciaalzaken in Nederland, Pets Place. Dankzij de regeling met het zogenaamde ‘AOW-tegoed’ zijn de ouderen in staat dierenbenodigdheden en medicijnen voor hun huisdier te kopen, iets wat normaal gesproken buiten hun budget ligt. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van Vets Place, de dierenarts die onderdeel uitmaakt van Pets Place.

De Rotterdammers besteedden het afgelopen jaar tezamen ruim 10.000 euro van hun AOW-tegoed aan toebehoren voor hun huisdier. “Veel ouderen leven alleen. Het hebben van een huisdier heeft in het bijzonder bij deze doelgroep ontzettend veel positieve effecten. Ze hebben altijd iemand om zich heen en komen vaker buiten”, vertelt Ard Malenstein, CEO van IJsvogel Retail waartoe Pets Place behoort. “Daarom participeren wij in dit initiatief van de gemeente Rotterdam.” Het AOW-tegoed mag niet aan dierenvoeding worden besteed, behalve aan dieetvoeding die wordt voorgeschreven door de dierenarts. Het gros van het tegoed wordt bij Pets Place uitgegeven aan speeltjes, manden en andere slaapplekjes.

Positieve effecten
“We zien vooral de typisch Rotterdamse ouderen in de winkels die al hun hele leven in deze regio wonen en elke dag hun vaste rondje met de hond lopen”, vertelt Irene Vrijvogel, clustermanager regio Rotterdam bij Pets Place. “Een van onze klanten is een echtpaar van in de tachtig dat een vijftienjarige kat heeft met blaasproblemen. Dieetvoeding is kostbaar, maar voorkomt wél dat hij moet worden geopereerd. Dankzij het tegoed hoeven deze mensen hun geliefde beestje niet af te staan.” Vrijvogel vervolgt: “Een andere vaste klant is een oudere, alleenstaande dame die haar hondje overal mee naartoe neemt. Samen maken ze de hele dag wandelingetjes door de buurt. Dierenvoeding kan ze nog net betalen, maar van het tegoed heeft ze laatst een nieuwe halsband en lijn gekocht. Het is zo mooi te zien hoe zo’n vrouw helemaal opleeft als ze haar liefste bezit een extraatje kan geven.”

Ard Malenstein benadrukt de positieve effecten van het hebben van een huisdier: “Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat wanneer je regelmatig een huisdier aait, het lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt. Daardoor voel je je gelukkiger en plezieriger. Ook werkt een huisdier stress verminderend. Daarom denk ik dat het ook goed is voor mensen dat ze de kans krijgen een huisdier te hebben, ook als ze het niet zo breed hebben. Het aaien en knuffelen verhoogt het geluksgevoel en het uitlaten bevordert de kans op ontmoeting. Dat is allemaal positief.”

AOW-tegoed voor huisdier
De Rotterdampas is een kleine dertig jaar geleden door de gemeente Rotterdam geïnitieerd. Met ruim 200.000 pashouders die zo’n 750 activiteiten gratis of met korting kunnen doen is het de meest succesvolle stadspas van Nederland. In de Maasstad zijn achtduizend huishoudens met mensen met een AOW-gerechtigde leeftijd die onder het bestaansminimum leven. Sinds september 2015 komen deze mensen in aanmerking om vanuit de gemeente jaarlijks een tegoed op hun Rotterdampas gestort te krijgen. In de afgelopen jaren is dit zogenaamde AOW-tegoed opgehoogd van 300 euro naar inmiddels 450 euro per jaar.

HELP ONS DIERENLEVENS REDDEN